Advertorial: Gods licht in Afghanistan

header afbeelding voor nieuwsartikel

Advertorial: Gods licht in Afghanistan

maandag 20 november 2023

Afghanistan. Al jaren in de top 10 van landen met de meeste christenvervolging. Sterker nog: op het dienen van een andere godsdienst dan de islam staat de doodstraf. Al voor de overname van de taliban was de situatie voor christenen ronduit verschrikkelijk, maar nu is elke dag een strijd om te overleven. Maar ook in deze duisternis komen mensen tot geloof in Jezus Christus.

We spreken ze dagelijks, Afghanen die op zoek zijn naar hoop. Mensen die op onze social media pagina’s terecht zijn gekomen of een preek hebben gehoord op TikTok. Het nazorgteam van onze Afghaanse partner draait overuren om alle reacties te beantwoorden. Van mensen die moe zijn van het regime en daardoor ook van de islam. Mensen die vragen om hulp om het land uit te komen en van mensen die ons uitschelden en doodsbedreigingen uiten. Maar ook van mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de God die wij verkondigen, in Jezus. In hun dagelijkse leven wordt er niet over gesproken uit angst om gemeld te worden bij de overheid. Regelmatig worden razzia’s gehouden en mensen uit hun huis gehaald die ervoor uitgekomen zijn dat ze christen zijn geworden. Mensen appen ons of we hen opnieuw een digitale Bijbel willen mailen, omdat ze de oude versie van hun mobiel hebben verwijderd uit angst ontdekt te worden. Maar steeds vaker horen we over mensen die ondanks hun omstandigheden tot geloof komen. Zoals Samim:

“Een paar maanden geleden zag ik op YouTube een filmpje over het christelijk geloof in mijn eigen taal. Dat intrigeerde me! Ik ging online zoeken en vond jullie op social media. Ik leerde meer over mijn eigen geloof, dat steeds verder van me af staat. Nu heb ik gehoord over de liefde van God en waarom Jezus Christus naar de aarde kwam. Ik geloof dat Hij kwam om mij te redden.” Samim, Afghanistan

We bereiken niet alleen Afghanen in Afghanistan, maar ook elders. Aditya uit een buurland van Afghanistan vertelt: "Ik was een man die toegewijd was aan mijn islamitische geloof, totdat ik iemand bruut vermoord zag worden. Dat veranderde mijn mening over religie, en ik werd een atheïst. Toen, een paar maanden geleden, zag ik een jonge man op YouTube en Facebook. Wat hij zei, klonk logisch voor mij, en ik kwam in contact met jullie. Ik kreeg een digitale kopie van de Bijbel van u, ik begon het te lezen en zocht naar meer video's. Ik vond een voorganger en zijn gesprekken brachten me op een punt om te besluiten om deze weg te volgen. Ik heb de Evangeliën gelezen en nu ben ik het Oude Testament aan het lezen. Ik wil meer leren, anderen onderwijzen, andere gelovigen ontmoeten met andere gelovigen en gedoopt worden."

Man in het wit

We horen regelmatig dat mensen een droom hebben gehad, vrijwel altijd over een man in het wit. Zo ook één van de medewerkers van onze Afghaanse partner zelf. Opgegroeid deels in Afghanistan en deels in een buurland vanwege de Russische bezetting, leerde hij zijn toekomstige vrouw kennen en reisde met haar terug naar Afghanistan. Terug bij zijn conservatieve islamitische ouders keurden zij zijn modernere levensstijl af. Volgens de traditie waarin de man ‘de baas’ moet zijn begon hij zijn vrouw slecht te behandelen. Na jaren schreeuwde zij het uit naar Allah van ellende. ’s Nachts kreeg ze een droom waarin ze een man in het wit zag op de troon. Ze werd vervuld met diep ontzag en enorme blijdschap. Ze hoorde een stem: ‘Ik ben jouw God en jij zult mij dienen’. Vervuld van vrede werd ze wakker. Later ontmoetten ze in Pakistan buren waarvan de zoon een folder had over Jezus Christus. Ze herkende de man uit haar droom! Vanaf dat moment ging ze met de buren mee naar de kerk. Uiteindelijk zag ook haar man een visioen van Jezus Christus en werd hij bevangen door liefde. Vandaag de dag werkt zowel de vrouw van dit stel als hun zoon bij onze partner in Afghanistan en brengen op deze manier het Evangelie in hun thuisland.

Gods licht in Afghanistan

Deze verhalen en getuigenissen laten een stukje hoop zien voor de Afghanen. Zo wil 3xM nog veel meer Afghanen bereiken met het Evangelie. Via met name Facebook en TikTok verspreiden we een christelijk geluid dat door honderdduizenden mensen gezien en gehoord wordt. Vorig jaar zagen we meer dan een half miljoen reacties, likes of shares op onze berichten in Afghanistan. We stuurden meer dan 1.000 digitale Bijbels of andere christelijke media per maand. Voor 2024 is onze verwachting nog hoger. Onze Afghaanse partner en wij hebben geloof dat Gods licht zal doordringen in Afghanistan. Tot die tijd gaan we door met het brengen van het Evangelie.

Duizenden mensen in Afghanistan reageren online op het Evangelie. Deze mensen willen wij via de discipelschapstraining ontzettend graag bij Jezus brengen. Jij toch ook? Draag dan bij aan ons werk om mensen met het Evangelie te bereiken, al voor 26 euro per dag en discipelschapstrainingen te geven aan partners (361 euro). Draag jij bij? Ga dan naar www.3xm.nl/geven en doe mee!