Nieuwe serie op RO Video: Goede Rentmeesters

header afbeelding voor nieuwsartikel

Nieuwe serie op RO Video: Goede Rentmeesters

woensdag 25 oktober 2023

In de gedachte van al het waardevolle dat de Schepper ons heeft aangereikt ligt ook de opdracht om er goed voor te zorgen en het verantwoord over te dragen op komende generaties. Dat geldt niet alleen voor het Woord, de bijzondere ruimte waar het wordt uitgesproken, de historie, betekenis en verhalen rondom het erfgoed. Het nieuwe programma in een serie van vijf met de niet toevallig gekozen naam “Goede Rentmeesters” gaat hierover. Nederland is vele bijzondere kerken en monumenten rijk. Plaatsen waar wordt gedoopt, gebeden, gehuwd maar ook gerouwd. Plekken die we graag bezoeken samen in stilte luisterend naar het Woord. De vele Rijks- en Gemeentelijke monumenten die ons land rijk is. Hun schoonheid, functie toen en nu. Wie komen er zoal, wie werken of bezoeken deze monumenten. Wat komt er allemaal bij kijken om dit erfgoed te exploiteren, we hebben het te leen. Hoe gaan we om met schade, wat voor invloed hebben de elementen op dit erfgoed.

Hier ligt bijna een Bijbelse opdracht om ervoor secuur mee om te gaan, als een goed huisvader. De serie wordt gepresenteerd door Reinier van de Berg, bevlogen Christen en weerman. Hij neemt u mee langs deze historische plaatsen in Nederland waar de sporen lijken opgedroogd maar nieuwe paden ontstaan. Soms bekend maar ook klaar om bekend te worden. Herbestemmen, het woord zegt het al. Voortzetten in een andere vorm of er opnieuw zingeving aan toevoegen, het gebeurt allemaal. Wellicht bezoekt u naast uw eigen kerk ook andere of bent u regelmatig als bezoeker in een monument te zien. Laat u in alle ontspanning verrassen.

Kijk mee vanaf zaterdag 28 oktober 8:00 uur via ro.nl/video/goede-rentmeesters of via de RO-app naar een uitzending vanuit de Grote kerk te Dordrecht.

  • 28 okt: Grote kerk Dordrecht
  • 4 nov: Klooster Wittem
  • 11 nov: Boerderij Gijbeland
  • 18 nov: Naarden Vesting
  • 25 nov: St Janskerk Gouda 
  • De afleveringen staan vanaf 8.00 uur online.

Uiteraard kunt u ook voor achterliggende informatie ofwel tips voor een toekomstige serie bij ons terecht. Stuur uw vragen of opmerkingen naar P (Peter) Boele pboele@ro.nl en u ontvangt van ons z.s.m. een bericht. Deze afleveringen zijn tot stand gekomen door sponsoring van onze BCRO leden.


Bekijk hier de promo