Advertorial: Voedselpakket voor Oekraïne

header afbeelding voor nieuwsartikel

Advertorial: Voedselpakket voor Oekraïne

dinsdag 22 oktober 2024

ZIET U MIJ?

Hoe viert u dit jaar Kerst? In Nederland verheugen we ons vaak al weken van tevoren op een tijd van samenzijn met onze familie en naasten. Voor Kyrylo (12) uit Oekraïne is Kerst dit jaar niet iets om naar uit te kijken. Door de oorlog moest hij halsoverkop met zijn broer en zus naar West-Oekraïne vluchten, zonder zijn ouders. Ze werden ondergebracht in een bouwvallig huis, dat ze delen met andere gevluchte gezinnen. Terwijl iedereen in deze tijd van het jaar de warmte en elkaars gezelschap opzoekt, worden mensen in nood zoals Kyrylo juist geconfronteerd met alles wat ze níet hebben en voelen zij zich alleen met Kerst.

Verdriet en verlies

Het verdriet van vluchtelingen zoals Kyrylo zit heel diep. Ze hebben alles achter zich gelaten en traumatische dingen meegemaakt. Ondanks dat Kyrylo en zijn broer en zus inmiddels gelukkig weer herenigd zijn met hun moeder, is hun toekomst nog altijd onzeker. Gezinnen zoals deze zijn extreem kwetsbaar omdat ze worstelen met armoede, trauma en verlies en omdat vluchten en integreren in een nieuwe gemeenschap niet makkelijk is.

Hoop in donkere tijden

Zending over Grenzen helpt kansarme mensen in Oost-Europa te overleven en een beter bestaan op te bouwen met persoonlijke hulp, zowel op praktisch als emotioneel vlak. Lokale medewerkers gaan bij de mensen langs om hulpgoederen te brengen, maar verlenen ook sociaal-emotionele steun. Daarnaast krijgen mensen in nood hulp om zelfredzaam te worden, zodat ze uiteindelijk weer op eigen benen kunnen staan. Dankzij de samenwerking met lokale kerken is het mogelijk om deze gezinnen op de lange termijn te ondersteunen. In Oekraïne krijgen momenteel veel gevluchte gezinnen hulp van Zending over Grenzen. Na alle verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt, zijn ze ook nog eens ver van huis en angstig voor de toekomst. Zending over Grenzen wil hen laten weten dat er bij God altijd hoop is, zelfs in de meest donkere omstandigheden. Daarom zouden gezinnen als dat van Kyrylo ook Kerst moeten kunnen vieren.

Zie om naar een ander

De jaarlijkse Voedselpakkettenactie van Zending over Grenzen is weer van start gegaan, waarbij kwetsbare mensen – naast reguliere voedselpakketten - een extraatje krijgen, zodat ze weten dat ze gezien worden. Juist in de koude wintermaanden, als er weinig werk is, stookkosten stijgen, wegen onbegaanbaar zijn en Kerst voor de deur staat, is een extra voedselpakket zeer welkom voor gezinnen in nood. Deze pakketten zijn gevuld met eten, lekkernijen en een boek over de ware betekenis van Kerst. De boodschap staat dit jaar in het teken van: ‘We zien jou. We zien jouw lijden en we willen er voor je zijn.’ Dit voedselpakket is meer dan een doos met voedsel: als gezinnen voelen dat ze gezien worden en weten dat ze genoeg te eten hebben met Kerst, geeft hen dat weer hoop. Klik hier en lees hoe ook u kunt omzien naar een ander.