Psalm 103 vers 8 en 9

Gem. koor 'Comt nu met Sangh' o.l.v. Karel Bogerd

De Holocaust

Samen met Stichting Israël en de Bijbel is een 5-delige serie samengesteld rondom de Holocaust.

Van 1 t/m 5 mei vanaf 13.00 uur op RO Radio 1 vertellen we de verhalen van Holocaustoverlevenden, van hun kinderen; zijn we op bezoek in het Corrie ten Boomhuis; nemen we u mee naar Groningen en Urk en hoort u hoe vier woordjes 200 Joden redde.

Juist in deze tijd waarin jongeren bijna niets meer weten over de Holocaust; er steeds openlijker wordt getwijfeld aan het getal van 6 miljoen vermoorde Joden en het aantal Holocaustontkenners groeit, is het belangrijk om het erover te hebben.

De Joodse mensen in de serie zijn allemaal gelovigen in de Heere Jezus. Hij staat in elk verhaal centraal.

Ma. 1 mei - Dochter van de Holocaust

1. Elke nacht wordt Linda wakker van het geschreeuw van haar vader. Hij probeert dan te ontsnappen uit het concentratiekamp. De Holocaust of Sjoah, zoals het Joodse volk het noemt, heeft enorme impact.

Ook op de kinderen van de Holocaustoverlevenden. Luister naar Linda, ‘dochter van de Holocaust’.

Di. 2 mei - Thuis bij Corrie ten Boom

2. Corrie ten Boom zei: Als je van de God van Israël houdt, dan heb je ook Zijn volk lief.

Familie ten Boom hield van het Joodse volk, en betaalde daarvoor een prijs. Er volgen nu fragmenten van een gesprek met Frits van Nieuwstraten, medeoprichter van het CtB huis.

Wo. 3 mei - De Joodse Groningers

3. Voor de oorlog had Groningen een bloeiende Joodse gemeenschap. Slechts een handjevol van hen overleeft de Holocaust. Een administratieve fout behoedt de vader van Bert v.d. Hak voor de gaskamers van Auschwitz. Hier volgt een inkijkje in het leven van de Groningse familie v.d. Hak, maar ook in dat van Bert, een Messiasbelijdende Jood.

Do. 4 mei - Een warm welkom op Urk

4. ‘Dit kind mogen jullie houden!’ Wist men dat Gerda’s moeder Joods was, en eigenlijk niet werd terugverwacht? Gerda wordt warm ontvangen op Urk. Zes jaar na de oorlog staan er twee wildvreemde mensen voor de deur. Het zijn Gerda’s biologische ouders en… ze komen haar ophalen! Een zeer indrukwekkend oorlogsdrama over verdriet, afscheid nemen, onbegrip, maar ook over de liefdevolle opvang van de bleekneusjes op Urk.

Vr. 5 mei – Vier woordjes redde 200 Joodse soldaten

5. ‘Wij zijn allemaal Joden’. Deze 4 woordjes redde het leven van 200 Joodse soldaten. Een verhaal over christenen met liefde voor Gods volk.