Boek getipt

Radio 1


Boek getipt is een tweewekelijks boekenprogramma gepresenteerd en samengesteld door Vrouw tot Vrouw. Wilt u meer informatie over de boeken ga dan naar www.vrouwtotvrouw.nl of neem contact met hen op via het contactformulier op de website.

De presentatie is in handen van Rian Vogel, docent Nederlands en leescoach.

Boek getipt is een twee wekelijks programma, de uitzenddata zijn: 19/10, 2/11, 16/11, 30/11,14/12, 28/12 en 25/1

Boek getipt - Aflevering 7: 'Toen de wereld brak' van John Boyne
donderdag 11 januari 2024

Gretel Fernsby woont al tientallen jaren in een luxeappartement in Londen. Ze leidt een ogenschijnlijk comfortabel en kalm leven, ondanks haar donkere verleden. Ze spreekt niet over haar ontsnapping uit Duitsland meer dan zeventig jaar geleden. Ze spreekt ook niet over de naoorlogse jaren in Frankrijk met haar moeder. En bovenal spreekt ze niet over haar vader, commandant van het meest beruchte concentratiekamp van de nazi's, of over het gruwelijke lot dat haar broertje Bruno trof.
Dan komt er een jong gezin wonen in het appartement onder haar. Gretel sluit aarzelend vriendschap met de negenjarige Henry, hoewel hij herinneringen bij haar oproept die ze juist probeert te vergeten.

Het vervolg op de wereldwijde bestseller De jongen in de gestreepte pyjama.
Toen de wereld brak is een hartverscheurend, prachtig verhaal over een vrouw die haar verleden onder ogen moet komen om iets recht te zetten wat haar al levenslang achtervolgd.

Rian Vogel: ‘Het is de kracht van goede literatuur om vragen te stellen die niet zo gemakkelijk te beantwoorden zijn, misschien nooit beantwoord kunnen worden. Goede literatuur laat de mens zien in zijn zwakheid en kracht, zijn mogelijkheden en onmogelijkheden. Goede literatuur maakt geen karikatuur van een mens. Zo is Gretel een vrouw die lieve en aardige kanten heeft, maar ook wreed kan zijn. Ze is getekend door het leven.’